Workshop ‘Kennismaken met Shinrin-Yoku’

Heb je een boek of artikel gelezen over shinrin-yoku en zou je het nu zelf eens willen ervaren? Gehoord over bosbaden, maar kun je je er geen voorstelling van maken? Ga met mij mee voor een vitaliserend ‘bad’ in het bos!

Pers

Ben je journalist en voor een artikel of uitzending op zoek naar informatie over shinrin yoku? Klik hier.


Wat is shinrin-yoku?

Shinrin-yoku komt uit Japan en betekent letterlijk ‘een bad nemen in het bos’, of ‘bosbaden’. Het wordt ook wel vertaald als ‘bostherapie’, vanwege de helende eigenschappen van het bos. In het Engels vind ik de vertaling het mooist: ‘forest bathing’.

De naam is wat misleidend: je neemt niet letterlijk een bad in het bos. Door al je zintuigen heel bewust te activeren neemt de natuur je mee naar het ‘hier en nu’. Daardoor ervaar je een diepe ontspanning. Maar dat is niet het enige…een bad in het bos haalt je ‘uit je hoofd’ en brengt je weer in contact met jezelf, met wie jij ten diepste bent.

We werken in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, veelal in stilte en dit is dan ook vooral een individuele ervaring.


Wat deelnemers zeggen over deze workshop

“Er is een Scandinavisch gezegde: ‘Al deze dagen, maanden en jaren; ik wist niet dat die het leven zelf waren’. We hollen maar door vol ruis in het hoofd en prikkels van buitenaf. Rust… en even stil zijn is iets wat we hard nodig hebben. Natascha laat je ervaren dat de belangrijkste stilte in jezelf zit en dat die er altijd is”.
Hester ter Beek

“Natascha brengt je op een heel ‘natuurlijke’ wijze in contact met je diepste innerlijk. Zij heeft daarvoor zorgvuldig een prachtig gevarieerd bos in het drukke Westen uitgekozen. Een super mooie ervaring: als het ware thuiskomen in jezelf, waarbij de natuur een handje helpt. Een echte aanrader voor wie zich wil openstellen voor het ‘onthaasten’”.
Madelene van den Berg

“Wat een mooie ervaring was dit! Zomaar tijdens de drukke werkweek er even helemaal uit onder de prettige begeleiding van Natascha. Nooit geweten dat ik het spirituele in mij had, maar tijdens deze wandeling heb ik enkele mooie inzichten mogen ontvangen. Ik raad iedereen aan zichzelf dit cadeau van rust en inzicht te geven”.
Raymond Kerkvliet

Klik hier voor meer reacties.


Waarom is shinrin-yoku ineens zo populair?

 • Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de heilzame effecten van shinrin-yoku op onze gezondheid. Die zijn spectaculair te noemen. Zo verlaagt bosbaden je hartslag en bloeddruk, het reduceert de productie van stresshormonen, verbetert je immuunsysteem en vergroot je algehele gevoel van welzijn.
 • Het bos helpt je om je tempo te verlagen en stil te worden. Daardoor kom je weer in contact met je ware natuur, met wie jij werkelijk bent.
 • Voor bosbaden heb je niet veel nodig: jezelf en het bos. Iedereen kan het, het is makkelijk te leren.
 • Eén keer bosbaden kan nèt datgene zijn wat je nodig hebt in een drukke periode of als je je niet helemaal jezelf voelt. Uit eigen ervaring weet ik dat shinrin-yoku een wondermiddel is voor mensen met een burn-out.
 • Last but not least: het bos is 24/7 geopend!

Ik ben jouw gids

Shinrin-yoku heb ik tijdens mijn burn-out intuïtief ontdekt. Nadat de natuur mij op zo’n bijzondere wijze had geheeld, heb ik mijn eigen methode shinrin-yoku ontwikkeld. Een praktische, bij de Lage Landen passende manier, om het bos op een heel andere manier te leren kennen. Deze methode pas ik toe in de workshops en deel ik ook in mijn nieuwe boek: ‘Het kleine shinrin-yoku boek – hoe de natuur je leven verandert. Dit mooi geïllustreerde, hands-on boekje is vanaf september overal te koop (prijs € 14,99 – uitgeverij Altamira).

Zelf gids worden?

Wil je ook Gids Shinrin-Yoku worden? Deze zomer gaat de Shinrin Yoku Academy© van start, het allereerste instituut in de Lage Landen met een jaaropleiding tot Gids Shinrin Yoku voor zowel professionals (als coaches, psychologen en trainers) als andere geïnteresseerden! Interesse? Meld je hier aan om op de hoogte te blijven!


Data workshop ‘Kennismaken met shinrin-yoku’

Datum Tijd
Di 20 feb 2018 10.00 – ca 12.30 uur VOL
Vrij 23 maart 2018 10.00 – ca 12.30 uur VOL
Vrij 8 juni 2018 10.00 – ca 12.30 uur VOL
Vrij 29 juni 2018 10.00 – ca 12.30 uur NIEUW!

 

Ben je verhinderd op de datum voor de eerstkomende workshop? Geef je op voor het gratis online magazine om op de hoogte te blijven van de nieuwe data!


Waar?

De workshop shinrin-yoku vindt plaats in het bos in de omgeving van Voorschoten/Wassenaar. Na boeking en betaling ontvang je alle informatie en het exacte adres.


Kosten

 • Prijs: € 32,50
  • Inclusief kruidenthee en een home made Greendelicious lekkernij aan het einde van ons verblijf in de natuur
  • Deze prijs is inclusief 21% btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor zzp-ers bedrijven. Ben jij zzp-er en wil je deze workshop zakelijk volgen? Dat kan! Meld je via onderstaand formulier aan, maar negeer de betalingsinstructies. Stuur vervolgens een mail naar: info@nataschaboudewijn.nl. Je ontvangt dan een factuur om de betaling in orde te maken.

Voorwaarden om mee te doen

 • je staat open voor de natuur en dit onderwerp
 • je telefoon laat je thuis of staat uit
 • je bent goed ter been en kunt gedurende 2 à 3 uur wandelen of staan (we lopen niet zozeer heel veel kilometers, maar je loopt en staat wel voornamelijk)

Zorg voor:

 • warme (regen)kleding
 • een handdoek om op te zitten
 • warme laarzen of wandelschoenen die tegen modderpaden kunnen:-)
 • eventueel: een boekje en pen om je inzichten op te kunnen schrijven

De natuur is altijd mooi en heilzaam, het bos-bad gaat dus met regen ook gewoon door. Alleen bij noodweer annuleer ik de workshop. Je wordt daarover uiterlijk één dag vooraf per mail geïnformeerd.


Boeken

Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Portretten Natascha: copyright Ling Khor – München (uit het boek Flower Ladies)


Praktijk voor persoonlijke groei & bewust leven