Vier niveaus om te helen

In ons zijn 4 verschillende niveaus te onderscheiden: het geestelijke, lichamelijke, emotionele en het spirituele. Het is van belang om op alle niveaus goed voor jezelf te zorgen en de balans met begrip en liefde te bewaken. Dat lukt pas als je tijd maakt voor jezelf.

Het geestelijke niveau

In onze samenleving is veel gericht op tijd en planningen, kennis, succes, ‘groter en méér’. Daardoor maakt onze geest, onze ratio, overuren.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat wordt er gedacht, overlegd, geconcludeerd, ingepland en geanalyseerd. Niet alleen op het werk, maar ook thuis! Door de overbelasting van de ratio en het gebrek aan ontspanning waarbij je je hoofd leeg maakt, krijgen de andere niveaus ongemerkt te weinig aandacht. En raak je uit balans.

Het fysieke niveau

Zo wordt het lichaam uit tijdnood of door een te sterke focus op het hoofd vaak gevuld in plaats van gevoed. Als een machine die brandstof nodig heeft. Even snel een broodje tussendoor. ’s Avonds even snel eten of een kant-en-klaar maaltijd, want het er moet nog van alles. We zijn verbaasd en geïrriteerd als het lichaam niet meewerkt en we ziek worden.

Dan gaat het van kwaad tot erger. Want je lichaam probeert je iets te vertellen over jezelf via de klacht die jij hebt. Als je niet luistert en met onbegrip reageert, verergert de klacht vaak of breiden de klachten zich uit. Dat overkwam mij ook.

We hebben geleerd om naar de dokter te gaan en pillen te slikken, maar we hebben nooit geleerd om ons lichaam bij een fysieke klacht allereerst zelf te vragen: “wat wil je me vertellen?” Je lichaam is je meest trouwe compagnon in dit leven en ze probeert je te helpen bij het vinden van je weg. Goed voor je lichaam zorgen is de tijd nemen om het goed te voeden en om te bewegen.

Het emotionele niveau

Op emotioneel niveau gaat het al niet veel beter. Vaak worden lastige, moeilijke emoties weggedrukt. De één gaat eten, de ander vlucht in shoppen, reizen, tv kijken of eindeloze gesprekken met vriendinnen, vrienden en familieleden. De meesten van ons hebben ook nooit geleerd hoe je met lastige emoties om moet gaan.

Velen van ons beseffen niet meer dat als je stil wordt en je moeilijke emoties toelaat, ze al snel weer wegebben. Deze emoties horen net zo bij ons als mooie gevoelens. Juist door ze voortdurend te negeren, hoopt het zich op en volgt onvermijdelijk een emotionele uitbarsting of een gevoel van uit balans zijn en geen grip meer hebben op jezelf en het leven.

Het spirituele niveau

In spiritueel opzicht zijn we, vaak gedreven door de ellende in de wereld, in toenemende mate op zoek naar zingeving. Dat verklaart het succes van magazines als Happinez en Yoga Magazine -inclusief festivals-, de steeds grotere interesse in yoga en meditatie, de groei van online spirituele platforms en blogs en de vele retreats op verre, luxe en tropische locaties om in contact te komen met jezelf.

Voor velen biedt dit ook een tijdelijk gevoel van verbondenheid met zichzelf of met het grotere geheel. Tijdelijk. Want als we eenmaal terug op het werk, in ons drukke gezin en ons nog drukkere sociale leven zijn, merken we al snel dat het fijne gevoel wegebt zonder dat we het vast kunnen grijpen. Je komt erachter dat het maar een tijdelijke pleister op een grote wond was.

Laat mij jouw gids zijn

Ik was al 47 toen ik eindelijk meer balans vond op alle 4 de niveaus. Niet dat ik 24/7 als een verlichte, glimlachende boeddha door het leven ga. Het blijft keihard werken. Tijd voor jezelf nemen. Ruimte maken. Maar ik begrijp waar je doorheen gaat. Ik kan je -geholpen door de natuur- de weg wijzen naar je innerlijke wijsheid. Zodat je je intuïtie weer aan het stuur zet in je leven.

  • Als je behoefte hebt aan een goed gesprek of individuele coaching, dan loop ik als gecertificeerd natuurcoach graag een tijdje met je mee.
  • Dompel je met een ‘bos-bad’ onder in de magie van de natuur en schrijf je in voor een workshop Shinrin Yoku.
  • De online basiscursus ‘Thuiskomen in jezelf’ is er om vanuit de veiligheid van je eigen huis te volgen, met persoonlijke begeleiding van mij
  • Inspiratie om met voeding ook goed voor jezelf te zorgen vind je op mijn blog Greendelicious; met de lekkerste -gratis!- vega(n) recepten vol goeds en met ‘food for the soul’, inspirerende artikelen om je geest mee te voeden.

Lees hier meer over mijn achtergrond en hier als je benieuwd bent of ik inderdaad iets voor jou zou kunnen betekenen.


Praktijk voor persoonlijke groei & bewust leven